vrijdag 1 mei 2009

Koeiendansdag!

We komen net terug van een ochtend op een boerderij waar de koeien voor het eerst na een lange winter het weiland ingelaten werden.

Dat wordt door melkproducent Arla jaarlijks groots aangepakt. De betessläpp ('graasland-vrijlaten') wordt ruim van tevoren aangekondigd en publiek is welkom. Een van de weilanden wordt omgedoopt tot parkeerplaats en iedereen wordt verwelkomd met een pakje ecologische melk en een kanelbulle (kaneelbroodje) en via een vragenspel kun je een T-shirt met de tekst 'Boer' winnen.

Klokslag 11 uur werd het hek van de stal opengemaakt en de eerste koe wandelde naar buiten. Ze schrok een beetje van al die mensen en wist niet waar ze nu eigenlijk naar toe moest. Ze wilde bijna weer terug de stal in toen al haar vriendinnen er luid loeiend uit kwamen gerend. Jippie! Joehoe! Rennen! Springen! Dansen! Loeien! Wat een vreugde!

Een hele wereld vol met eten, lekker dik gras gekruid met paardenbloemen. Na een minuut of tien was de rust teruggekeerd en de koeien stonden uitgespreid over het weiland heerlijk te smikkelen.

Tijdens dit gebeuren stond er een koe nog aan de melkrobot en toen ze klaar was keek ze verbaasd rond in de stal. Waar is iedereen? Een beetje bang wandelde ze ook de deur uit, maar toen ze haar vriendinnen zag -hoppetiehop!- lekker erachteraan!

Jammer genoeg had ik m'n camera vergeten. Daarom hier maar een reclamefilmpje van Arla:


De data van de koeiendans worden hier jaarlijks aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten