woensdag 22 juli 2009

Zweedse kaneelbroodjes

Deze kaneelbroodjes zijn door mijn dochter gebakken. Zweden zijn er dol op, vooral bij de koffie.

Je kunt ze gemakkelijk zelf bakken, maar parelsuiker voor de garnering kan wat lastig zijn te verkrijgen. Parelsuiker smelt niet zoals gewone suiker. Als je supermarkt het niet heeft kun je het proberen bij de boerenbond of speciaalzaken voor thuisbakkers. De merken CSM en Soezie hebben parelsuiker in hun assortiment. Deze parelsuikerkorrels zijn wel groter dan de Zweedse soort, maar wat geeft dat.

Hier het recept:

Tijd: 2 uur, aantal 25 stuks.

Deeg:

  • 25 g gist
  • 75 g boter of margarine
  • 2,5 dl melk
  • ½ dl suiker
  • ½ tl zout
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 7 dl bloem
Vulling:
  • 50 g boter of margarine
  • ½ dl suiker
  • 1 tl kaneel
Garnering:
  • 1 ei
  • parelsuiker

Verkruimel de gist in een deegschaal.

Smelt het vet, voeg de melk toe en verwarm dit tot vingerwarmte.

Roer de gist fijn in een klein deel hiervan en voeg later de rest toe. Voeg zout, suiker en kardemom toe en roer om.

Verwerk de bloem in het deeg, het liefst met een handmixer met deeghaken of met een keukenmachine. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat dit een half uur onder een doek gisten.

Maak de vulling klaar door het vermengen van de ingrediënten.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20x50 cm. Smeer de vulling hierover uit en rol de lap op tot een 50 cm lange rol.

Snijdt schijven van 1½ cm dik en leg deze in papieren gebaksvormen. Laat weer een half uur gisten.

Zet de oven op 225 graden.

Klop het ei en penseel dit voorzichtig over de broodjes (niet drukken). Strooi er parelsuiker over.

8-10 minuten op 225 graden in de oven.

Je kunt de broodjes gemakkelijk in kleinere porties invriezen.

Met dank aan recepten.se, hier zie je ook foto's van de bereiding.

3 opmerkingen:

  1. je dochter met heel erg gerust mijn oven ook eens komen proberen hoor!!! lijkt me HEERLIJK!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemiddag,
    Ik heb een vraag over dit recept: heb een bijna identiek recept geprobeerd, echter het deeg voor de eerste rijs is heel slap, uitrollen wordt heel plakkerig. Kunt u me uitleggen hoe dat komt/waar ik fout ga? Dank en met met vr gr Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is moeilijk om te zeggen, Ingrid, maar ik zou het proberen met minder melk en/of méér meel.

    BeantwoordenVerwijderen