maandag 21 september 2009

Bak je eigen knäckebröd

Zweden = knäckebröd en knäckebröd = Zweden. In Zweden wordt het ook wel hardbrood genoemd, in tegenstelling tot het normale 'zachtbrood'.

In Nederland en België kent iedereen knäckebröd als keurige, praktische rechthoekjes, maar het oorspronkelijke ouderwetse knäckebröd zijn grote ronde schijven met een gat in het midden die vroeger aan een stok in de keuken onder het plafond hingen.

In Zweden woonden (en wonen) veel mensen afgelegen en het knäckebröd was een handige manier om altijd een flinke broodvoorraad te hebben. Omdat knäckebröd bijna geen water bevat, schimmelt het niet en blijft erg lang goed.

Eigengebakken knäckebröd is veel lekkerder dan die uit de winkel en is bovendien helemaal niet moeilijk te maken. Hier volgt een recept.

Voor 12 'wielen'

25 g gist
1 el honing
2 dl yoghurt
4 dl water
6 dl grof roggemeel
1 el heel karwijzaad
2 tl zout
6 dl volkoren meel
3 dl bloem (waarvan 2 voor het uitrollen)

Verkruimel de gist in een deegkom en roer dit fijn met honing, voeg daarna yoghurt en water toe. Roer om. Voeg het roggemeel toe en roer goed om. Bedek de kom met plastic en laat dit voordeeg minstens 6 uur op kamertemperatuur staan.

Rooster het karwijzaad in een droge, hete pan. Stamp het fijn in een vijzel en vermeng met zout en volkorenmeel. Vermeng dit samen met een beetje bloem in het voordeeg.

Zet de oven op 225 graden. Verdeel het deeg in 12 stukken en rol deze tot ballen. Rol deze met een deegroller uit op een met bloem bedekte ondergrond tot dunne schijven. Draai ze tijdens de bewerking vaak om. Prik op het eind de deegschijven met bijvoorbeeld een vork vol met gaatjes. Steek er eventueel met een glaasje of dop een gat uit in het midden.

Bak ze een voor een 8-10 min bovenin de oven.

Ze 'moeten' er slordig uitzien!


Met dank aan Tasteline voor het recept en aan Ibán voor de foto's.

Kijk eventjes in Lalietes blog om te zien hoe leuk ze kunnen worden.

4 opmerkingen:

 1. Fijn dit recept te vinden!
  Vandaag kocht ik in Linköping, Zweden een speciale deegroller voor knäckebröd: een houten roller met uitgestoken, vierkante 'punten' erop. Met dit recept erbij kan ik nu écht aan de slag.
  Hartelijk dank!
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Miriam. Ik heb die deegrollers wel 's gezien maar er nooit bij stilgestaan waar die voor waren. Ze zien eruit als martelwerktuigen.

  BeantwoordenVerwijderen