maandag 1 februari 2010

De verrukkelijke vossenbes

Zweden zijn dol op bessen in allerlei soorten en maten, maar vooral als ze in hun eigen uitgestrekte bossen groeien.

Een erg veel gebruikte bes die veelvuldig op tafel voorkomt is de vossenbes, lingon in het Zweeds.




Ze groeien aan een klein wintergroen struikje dat familie is van de heide.

Het speciale met deze bes is dat het een natuurlijk conserveermiddel (benzoëzuur) bevat. Men maakt er o.a. 'rauwe' jam van: gemoeste verse bessen vermengt met wat suiker, waarin het hoge vitamine-C-gehalte behouden blijft.

Vossenbessenjam wordt bijna altijd geserveerd bij de bekende Zweedse kleine gehaktballetjes. Verder maakt men ook frisdrank van de bessen. De bessen zijn niet lekker om zonder suiker te eten.

Zelf doe ik altijd wat vossenbessenjam in mijn brooddeeg, waardoor het brood veel langer mals blijft.

Rauwe bessen kun je soms in het najaar op de markt en als goedkope jam in halve-literemmertjes of als 'worst' in plastic verpakt in iedere supermarkt kopen.

Online kun je het hier bestellen. Wel duur natuurlijk door de verzendkosten.

3 opmerkingen:

  1. Ah, zó heten de lingonen in 't Nederlands! Ik vind het ongelofelijk raar dat ze hier in België gehaktballen en vossenbessenconfituur serveren met *friet*... Alsof de Zweden ooit op dat idee zouden komen :P

    Dit vind ik echt een plezante blog, en uitstekend is hij voor mijn Zwedengerelateerde woordenschat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi!

    wat een idee zeg, om lingon in het brood te doen. Wordt het daar zuurder danwel zoeter van? (ik heb een goedkope jam thuis, die smaakt vrij zoet vind ik, voor lingonjam dan). Wij gebruiken altijd zo'n kant en klare broodmix, hoeveel lingonjam zou je aanraden per 2 broden oftewel 1 pak mix te gebruiken, en hoeveel minder water?

    Lijkt me ideaal als het niet zo snel droog wordt!

    Helene (van ordbok.lagom.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel Grytolle. Sorry dat ik zo laat reageer, ik krijg geen berichtjes als iemand een reactie geeft.
    Helene: ik doe lingonjam in het deeg i.p.v. siroop, dus het wordt er niet zoeter van. Ik gebruik dan ong. 2 eetl. jam per brood (dus vier per pak broodmix). Ietsje minder water, ik denk dat je dat een beetje moet uitproberen (omdat ik het doe i.p.v. siroop is er voor mij geen verschil).

    BeantwoordenVerwijderen