zondag 14 maart 2010

De winter van 2010Deze winter zal men niet gauw vergeten. Bij Zweden denkt men natuurlijk aan sneeuw en ijs, maar eigenlijk is men alleen in het hoge noorden gewend aan een maandenlang sneeuwdek.

In het meer zuidelijke deel, waar wij wonen, verlangt men naar een witte kerst, maar daarna moet de sneeuw weer gauw wegsmelten. Onze buurman was allang blij dat het regende met de kerst, hij heeft een enorme hekel aan sneeuwruimen. Maar daarna kreeg hij letterlijk de volle laag en de rest van Zweden met hem.

Het sneeuwde en sneeuwde en sneeuwde. Maandenlang. En omdat de temperatuur onder nul bleef werd dat laag op laag op laag. Ons trottoir werd een 'gang' tussen twee sneeuwwallen. Het trein- en busverkeer werden ontregeld. We werden regelmatig aangeraden om binnen te blijven. De wegruimers konden het niet meer bijhouden en vele wegen werden onbegaanbaar. Tientallen platte daken van winkels, opslagruimten, sporthallen e.d. stortten in onder hun zware last, wat het leven van een enkeling en een aantal dieren kostte. Hier een krantenbericht over het ingestortte automuseum in onze stad.

Zelf hebben we de sneeuw van ons bijna-platte dak voor de zekerheid maar laten ruimen. Dat sliep meteen een stuk beter.

Als je door de stad liep, moest je niet alleen uitkijken voor gladde ijsplekken op het trottoir, maar je deed er ook goed aan om af en toe omhoog te kijken om te ontwijken onder dreigende sneeuwmassas of ijspegels van de daken te lopen.

Maar natuurlijk werd er ook ontzettend genoten: skiën, sneeuwmannen maken, sleeën. En alles wordt zo mooi ... en zo stil ....

Gisteren maakten we een wandeling en in het zonnetje kregen we zelfs een beetje een lentegevoel. Totdat we een sneeuwbui over ons heen kregen, die wel mooi de inmiddels zwart geworden sneeuwbergen met een wit laagje bedekte.

De foto's hierboven komen uit ons Flickralbum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten