zaterdag 23 oktober 2010

Karin en Carl Larsson: liefde & kunstHet kunstenaarsechtpaar Karin (1859-1928) en Carl (1853-1919) Larsson is echt een verhaal apart.

Karin Bergöö is de dochter van een succesvolle koopman. Al gauw wordt duidelijk dat ze kunstzinnig aangelegd is en volgt na de handwerkschool in Stockholm de kunstacademie. Daarna vertrekt ze naar een Scandinavisch kunstenaarsgemeenschap in het plaatsje Grez bij Parijs.

Carl groeide op in een zeer arm gezin, maar het lukte hem mede dankzij aanmoediging van zijn leraar om op de voorbereidende en later een lagere afdelingvan de kunstacademie te komen. Tot aan dat hij zich in 1882 in de Scandinavische kunstenaarsgemeenschap te Grez vestigde richtte hij zich op het schilderen met olieverf, maar gaat hierna over op aquarelleren.

Hier in Grez vinden Karin en Carl elkaar. Ze trouwden in 1883 en keerden terug naar Zweden in 1885. Het huwelijk werd gezegend met maar liefst acht kinderen. Later kregen ze van Karins vader een klein huisje in Sundborn. Dit huisje, Lilla Hyttnäs, werd hun gezamenlijke kunstproject. Karin richtte het huisje in op haar eigen zeer vrijzinninge manier en zowel het huis als Karin en de kinderen waren Carls favoriete schilderobjecten.

Carls aquarellen die een ideaal gezinsleven schilderen zijn kenmerkend voor het beeld wat velen van Zweden hebben.

Het huis bestaat nog steeds en ziet er nog hetzelfde uit als in Karin en Carl's tijd. Je kunt dit huis bezoeken, het ligt hier.

Informatie komt van de officiële website over het echtpaar Larsson.
1 opmerking: