woensdag 15 december 2010

Kerst met boerenkool!

Toen ik als pasgetrouwde mijn Zweedse man spruitjes voorschotelde reageerde hij verrast: "Wat een feestmaaltijd!" Het bleek dat men in Zweden spruitjes voornamelijk met kerst eet, naast ham, rode kool, haring, gehaktballetjes en kleine knakworstjes (zogenaamde prinsworstjes). Nu we in het Zweedse landschap Halland wonen, is de hoofdgroente van de kerstmaaltijd echter boerenkool, die men in Zweden groene kool noemt (ja, het is ook groen).

Boerenkool wordt in Zweden alleen in Halland geteelt. Je koopt het in de winkel in grote 20-literzakken. Ik heb vorige week zo'n zak ingeslagen, die de hele winter buiten zal staan om er zo nu en dan van te eten. De zak staat open want er moet lucht bij komen. Het afwisselend bevriezen en dooien komt de smaak ten goede.

Vorig jaar hadden we zoveel sneeuw dat de zak helemaal verdwenen was. Toen de sneeuw eindelijk in april of zo begon weg te smelten kwam daar ineens de boerenkool -die ik helemaal vergeten was - weer tevoorschijn!

Je kunt de boerenkool ook schoongemaakt en voorgekookt kopen in de in Zweden zoveel gebruikte in plastic verpakte 'worsten'.

Ik had vorige week een heerlijke vegetarische maaltijd met boerenkool klaargemaakt en zelfs de kinderen vonden het lekker! Hier het recept:

Vegetarische boerenkoolschotel
(voor 4 personen, bereidingstijd ongeveer 30 min)
 1. Bak 1 grote of 2 kleine geschipperde ui glanzig in wat margarine
 2. Pluk het bladgroen van een struik boerenkool (ongeveer 500 g bladgroen) en was deze in ruim water. Je kunt ook boerenkool uit de diepvries gebruiken. Kook de boerenkool eventjes zacht in een beetje water en mix het fijn met de staafmixer. Laat het vocht er zoveel mogelijk uit wegkoken. 
 3. Voeg nog wat margarine en de boerenkool bij de ui en bak nog een minuut samendit samen. 
 4. Knip 15 gedroogde pruimen in kleine stukjes en voeg deze toe.
 5. Zout, peper en bouillonpoeder naar smaak toevoegen.
 6. Kook voor 4 personen rijst, couscous o.i.d. (of gebruik restjes uit de koelkast).
 7. Vermeng de gekookte graanprodukten met het boerenkoolmengsel.
 8. Serveer met 200 g cashew- of andere noten.

2 opmerkingen:

 1. He wat leuk dat je dit recept plaatst. Is eens iets anders en komt me goed van pas. Ik heb in september boerenkool ingevroren die we afgelopen zomer hier in Jämtland geteeld hebben. En vegetarisch vind ik ook leuk. Ik ben benieuwd! Groetjes...........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dit recept met boerenkool! Ga ik zeker uitproberen met boerenkool uit eigen tuin hier in Jämtland.

  BeantwoordenVerwijderen