zondag 1 april 2012

Warme boterhamtaart

Ik had al eerder een recept van smörgåstårta (boterham-taart) geplaatst, maar nu kregen we vorige week tijdens een bezoek een warme variant voorgeschoteld. Warme boterhamtaart was in Zweden gedurende de jaren '80 en '90 populair, zo bleek, dus van vóór ik in Zweden woonde. 

Hier een eenvoudig recept, genoeg voor minstens 4 personen:

  • Bak 500 g bacon in stukjes in een koekenpan. 
  • Snijdt een flinke prei klein en voeg dit aan de bacon toe.
  • Pers er 2 teentjes knoflook bij plus zout en zwarte peper naar smaak.
  • Als alles goed doorgebakken is, van het vuur halen en wat laten afkoelen.
  • Zet de oven op 200 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Smeer zes 'halve manen' Hönökaka (dus 2 pakketten nodig) in met in totaal 200 g roomkaas knoflook-kruiden (bv. Boursin). De hönökaka kun je ook vervangen met 27 ontkorste sneeën witbrood.
  • Roer de bacon met prei slordig door 5 dl crème fraîche. Als je teveel roert, wordt de consistentie te waterig. 
  • Leg twee halve hönökaka tegen elkaar aan (of maak een vierkant van 9 sneeën) op de bakplaat en smeer hier de helft van het crème-fraîche-mengsel over uit. Spreid hierover schijfjes champignons uit één blik (totaal heb je twee blikken nodig) uit.
  • Leg hierop de volgende twee hönökaka (9 sneeën) en geef deze hetzelfde beleg.
  • De derde laag brood erop, die je belegt met 4 tomaten in schijfjes, oregano naar smaak en 200 g geraspte kaas naar keuze.
  • 20 Minuten in de oven en klaar!

 







5 opmerkingen:

  1. Leuk weer een recept op je blog! Ik ben erg blij met dit recept en zodra we weer in Zweden zijn ga ik het snel een keer maken.
    Groetjes van Gonny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi! Via Pinterest kwam ik je recept tegen, lijkt me heerlijk, ik ga het maken voor ons feest. Weet je ook of ik het van tevoren klaar kan maken zodat het op de dag zelf alleen nog maar even afgebakken hoeft te worden? En hoe heet heb je de oven?

    Groetjes! Gisele

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Gisele,
    Ja, je kunt het goed van tevoren klaarmaken en in de koelkast (of langer in de diepvries) bewaren en later afbakken. De oven moet op 200 graden staan. Succes ermee! Groetjes van Margo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Margo,

    Ik wil je even laten weten dat hij super en superlekker was! Hoeveel mensen het recept hebben gevraagd weet ik niet meer, maar het was een grote hit. Ik heb 'm gemaakt met casinobrood want Honokaka kennen we hier niet, maar dat maakt niets uit. Dus, bedankt voor het recept, het is bij ons in de familie- en vriendenkring een blijvertje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel erg leuk om te horen! Ik ga hem zelf ook maar weer eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen